Langt de fleste boligkøbere anskaffer sig en bolig med en mindre udbetaling, mens resten ofte finansieres af en kreditforening samt eventuelt med et banklån. Til enhver bolighandel kræves der minimum 5 % egenbetaling fra boligkøberen, mens kreditforeningen højst tilbyder lån op til 80 % af handelsprisen, så derfor skal boligkøberen enten selv komme med 20 % af handelsprisen eller optage et banklån eller et pantebrev på restbeløbet. Sådan har man handlet boliger i mange år i Danmark, og dette koncept er enkelt nok og virker hensigtsmæssigt. Man anvender ofte en form for låneberegner til at anslå tilbagebetalingen på disse lån, idet der jo skal medtages både renter, afdrag samt diverse gebyrer i den samlede ydelse. Det kan være uoverskueligt at styre disse variable beløb uden en udførlig låneberegner, som man eventuelt selv kan fremstille i et regneark, men heldigvis er det nu blevet nemmere, da realkreditinstitutterne har installeret en nem låneberegner på deres hjemmeside, så man nemt og enkelt selv kan eksperimentere med forskellige beløb, så man kan finde frem til de mest passende lån.
Sådan bruger man en låneberegner
Man kan både eksperimentere med låntypen, løbetiden samt størrelsen på lånets udbetaling, så man til sidst får beregnet ydelsen på lånet. Som en smart facilitet kan man få opstillet tre forskellige typer lån ud fra de indtastede beløb og løbetider, hvorefter man jo kan beslutte sig for den mest velegnede type lån, som man kan undersøge yderligere. Det tager ofte kun et par minutter at teste en låneberegner, så man præcist får oplyst de omtrentlige omkostninger ved en bolighandel inklusiv handelsomkostningerne. Hvis der er tale om et sommerhus, landbrug, erhverv eller sommerhus, så dækker realkreditlånet kun op til 60 % af den samlede pris, så man skal her kunne komme med en større udbetaling selv eller finde sig i et større banklån eller pantebrev. Det er altid en fordel at få størst muligt realkreditlån, da denne type lån løber over lang tid (20 – 30 år) og med en meget lav rente (som regel under 3 % årlig rente).
Eksempel på beregning
Man kan eksempelvis prøve at lave en beregning på en bolig til 2.000.000 kr., idet udbetalingen her må mindst være på 100.000 kr. Man kan så vælge blandt disse tre løsninger:
- Obligationslån på enten 1.5, 2.0 eller 2.5 % rente
- Rentetilpasningslån (30 år) med fastrente i 6 måneders interval
- Rentetilpasningslån (30 år) med fastrente i 1 eller flere års interval
Man kan så variere parametrene, og man vil hver gang kunne se nye værdier indenfor de månedlige ydelser både før og efter skat samt også lånets endelige størrelser.